Plank Films - Haldane Martin
Haldane Martin is a preeminent South African designer renowned for iconic furniture and high-concept interiors for brands and businesses with signature identities that translate into extraordinary spaces.
interior designer, furniture, Truth Coffee, Haldane Martin, Mad Giant, Songololo Sofa, Zulu Mama Cafe Chair, design, Cape Town, interior design, restaurant design, hospitality, chair, table, office
1172
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1172,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,fs-menu-animation-line-through,popup-menu-text-from-top,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Plank Films

Plank Film Productions is a small filmmaking company based in Fairweather House in Woodstock, Cape Town. Creative director Peter Pohorsky briefed Haldane Martin to refurnish and brand the space (with Monday Design), to create a relaxed working environment more representative of Plank’s new identity.

The design concept draws on the plank, in its raw, native state. A centrepiece boardroom table was created using planks of uneven lengths. Simple desks were enhanced to be more funky by painting the legs and adding vanity screens made from raw planks. This creates a sense of privacy and also hides the cable trough. Power cables drop neatly from the trusses down to the desks. Feature cardboard lights hang above the boardroom table. Prouvé school chairs complete the look.

A giant green logo forms a pinboard as a feature on the back wall. Quirky storage spaces in logo green and grey line the walls. Memorabilia shelves shaped like rectangular speech bubbles draw on elements from Plank’s website. Above the director’s desk a think bubble adorns the face brick wall.

Other bespoke furniture includes modular tables made from plastic-wrapped wood cut along different diagonals, with steel weightless legs from the Haldane Martin weightless furniture collection. The flexible shapes mean these can be reconfigured depending on the number of people working in a team.

The historical building, formerly a clothing factory dating back to the 1940s, has been restored with beautiful raw finishes and vaulted ceiling with exposed trusses. Very little had to be done to the building and the interior design could focus on furnishing and decorative elements. Simple innovations like reversing the strip lighting to bounce and reflect light off the ceiling served to dramatically improve the space without costing a lot.

Photos by Micky Hoyle

Completed

2013

Location

Woodstock, Cape Town

Tags
interior design, office design, weightless collection, workplace